Іван Ковальський: «У нас команда сформована на основі місцевих футболістів. Так було і так буде!»

2020-12-11 09:44:26.000000

Асоціація футболу Тернопільщини продовжує підбивати підсумки футбольного сезону 2020 року. На черзі – команда «Нива» з Городниці (Гусятинський район), яка посіла восьме місце у першій лізі. До розмови ми запросили головного тренера команди Івана Михайловича Ковальського.

– Які завдання ставилися на сезон перед «Нивою» – дебютантом чемпіонату Тернопільської області, і чи були вони виконані?

– Завданням на сезон було зіграти на достойному рівні і не опинитися на останньому місці. Команда з цим впоралась, у кінцевому результаті ми восьмі, що для дебютанта обласних змагань є доволі хорошим показником.

– Практично все перше коло важко назвати вдалим для «Ниви». Чи не зламалися психологічно, адже завжди складно вибиратися з дна турнірної таблиці?

– Щодо старту сезону, то я би не сказав, що ми його провалили – за перші чотири тури ми набрали чотири очки. А потім і справді в першому колі був провал. Хоча ми грали на одному рівні практично зі всіма командами, але десь нам не щастило, а десь зіграв суддівський фактор (у кожному матчі нам ставили сумнівні пенальті і через це ми й програвали в першому колі). Але команда не зламалася і в другому колі показала, на що здатна. У підсумку вибралися з останнього місця та закінчили чемпіонат на восьмому місці.

– Якщо аналізувати зіграні матчі, то які б із них виділили з кращого боку, а в яких команда зіграла не так, як би того хотілося?

– Зі всіх зіграних матчів можна виділити домашні проти Підгайців, Вікна та Трибухівців. Це були наші найкращі матчі, де ми здобули перемоги. Провальними ж були виїзні поєдинки проти Борщева та Бережан, а у решту матчах, вважаю, був рівний футбол.

– У сезоні Ваша команда брала участь одразу в двох гусятинських дербі. Чи були якісь особливі матчі саме з «Вікнинами» з Вікна та «Поділлям» із Васильківців?

– Так, на дербі завжди особливий настрій команди. З Вікном у нас дві перемоги (при рівній грі), а з Васильківцями теж при рівній грі у нас вдома заслужена перемога «Поділля», а ось на виїзді вони перемогли тільки на табло, а решту зробив суддя.

– Хто із футболістів «Ниви» упродовж сезону показав себе з кращого боку, а на кого більше розраховували?

– З кращої сторони можна відзначити таких гравців, як Андрій Берчишин, Михайло Кука, Михайло Майданюк, Андрій Іванків та й усі решта футболістів нашої команди віддавалися на футбольному полі на всі 100%. Найбільше розраховували на нашого вже колишнього легіонера Сергія Папроцького, але за перші чотири тури він не показав нічого і ми з ним попрощалися.

– «Нива» з Городниці – одна з небагатьох команд обласного чемпіонату, в складі якої виступали практично всі місцеві футболісти. Чи виправдала ставка саме на місцевих, чи все-таки варто було запросили кількох легіонерів?  

– У нас команда сформована на основі місцевих футболістів. Так було і так буде! Тому що як не буде своїх футболістів, то в майбутньому не буде команди. На мою думку, в аматорському футболі мають грати свої місцеві вихованці з невеликим підсилення легіонерів. Чи виправдала ставка на своїх вихованців? Так, гравці набралися досвіду, і я впевнений, що на наступний сезон з підсиленням легіонерів ми будемо боротися за призові місця.

– Команда з Городниці два рази виступала у Лізі чемпіонів Тернопільщини. Якщо порівнювати першу лігу і цей турнір – наскільки вони різняться. І чи можна рахувати виступ у Лізі чемпіонів своєрідним містком у чемпіонат області?

– Саме після участі в обласній Лізі чемпіонів ми вирішили спробувати свої сили на обласному рівні. Тому що в районі нам вже було нецікаво, там ми практично вигравали всі матчі. А відрізняються ці два турніри тим, що в Лізі чемпіонів Тернопільської області команди, так як і ми, грають своїми місцевими вихованцями, а на першість області у складах учасників є багато професійних футболістів.

– Назвіть символічну збірну ФК «Нива» зразка 2020 року.

– Вважаю, що кожен гравець нашої команди зіграв добре упродовж сезону і гідний потрапити до символічної збірної. Але все ж таки є кращі: воротар – Залісний Віктор, центральні захисники – Лотоцький Василь та Берчишин Андрій, крайні захисники – Майданюк Михайло та Ковальський Володимир, центральні півзахисники – Іванків Андрій та Шимчишин Іван, крайні хави – Ковальський Андрій та Коваль Роман, нападники – Кука Михайло та Іванків Володимир.

– Окрім футболістів і тренер, мабуть, ще хтось допомагав команді вдало виступити у дебютному чемпіонаті Тернопільської області. Хто вони і яка їхня роль у футболі Городниці?

– Протягом сезону нам фінансово допомагали такі люди, як президент клубу Ігор Михайлович Любий, віцепрезидент Віктор Михайлович Лотоцький та його брат Василь, який є гравцем нашої команди, але через травму не зміг дограти сезон. Бажаю Василю відновитися після травми та повернутися в команду. Вони є нашими місцевими підприємцями та людьми, які люблять футбол. Також нам допомагали наші орендатори – Олег Богданович Бевський та Іван Миколайович Гута. Це люди, без яких не було б команди. Велике їм спасибі за добрі справи і бажаю їм доброго ведення підприємницької діяльності та здоров'я їм і їхнім родинам.

– Як оціните загалом цьогорічний чемпіонат Тернопільської області у першій лізі – його плюси й мінуси?

– На мою думку, організація чемпіонату була добре. Через пандемію старт чемпіонату затримався, але добре, що він відбувся, і це вже перемога над ковідом. Плюс організації в тому, що ведеться відеозйомка і це все показують по телебаченню. Великий мінус – у кваліфікації суддів (у більшості низького рівня). Такі як Андрій Ющишин взагалі не мають ні морального, ні кваліфікаційного права судити футбол. Хоча є і хороші судді (Володимир Федунець, Олег Чемний та інші).

***

Перша ліга. «Нива» (Городниця) – 8 місце

20 матчів:+5=3-13, м’ячі – 23:47, очки – 17